jueves, 10 de mayo de 2007

El començament


Aquest nou blog personal que hi faig a blogger estarà enfocat a ser una eina de reflexionament sobre el paper que realitza la tecnologia en el camp de l'educació. He triat el tema de tecnologia i educació perque son dues temes que m'interessen i que de veritat vull saber i buscar més sobre tots aquests temes.
Per començar definiré, segons Cabero 2002 el que són les Teconologies de la Informació i la Comunicació:
-Són un conjunt de processos i productes derivats dels eets (maquinari i programari) suports i canals.

I per conceptualitzar parlaré de la Societat de la Informació: Que és?

La introducció d'aquestes tecnologies implica un canvi de la societat. Es parla de societat de la informació o societat del coneixement. Es tracta d'un canvi en profunditat de la pròpia societat. Les noves tecnologies de la informació i la comunicació designen al mateix temps un conjunt d'innovacions tecnològiques però també les ferramentes que permeten una redefinició radical del funcionament de la societat. La posada en pràctica de les TIC afecta nombrosos àmbits de les ciències humanes la teoria de les organitzacions o la gestió... Un bon exemple de la influència dels TIC sobre la societat és el govern electrònic.

L'expansió de les tecnologies de la informació i la comunicació basades en la microelectrònica, la informàtica, la robòtica i les xarxes de comunicacions s'està produint a gran velocitat en tots els àmbits socioeconòmics i de les activitats humanes configurant l'anomenada Societat de la informació.

Per a tot tipus d'aplicacions educatives, les TIC són mitjans i no fins. És a dir, són ferramentes i materials de construcció que faciliten l'aprenentatge, el desenvolupament d'habilitats i distintes formes d'aprendre, estils i ritmes dels aprenents. De la mateixa manera, la tecnologia és utilitzada tant per a acostar a l'aprenent al món, com el món a l'aprenent.

Una de les àrees que s'ha enfortit de les TIC és el CSCL (Computer Supported Cooperative Learning), Aprenentatge Cooperatiu Suportat per Computadora, que basat en teories de la psicologia cognitiva ha creat una àrea de desenvolupament de programari i d'innovació en Pedagogia. La finalitat és que grups amb l'interés comú d'aprendre milloren les experiències d'interacció entre ells per a consolidar l'aprenentatge, que utilitzant a les TIC com a mitjà de coordinació.

Les TIC (Tecnologies de la Información y Comunicació), són ferramentes i materials de construcció que ens faciliten l'aprenentatge, el desenvolupament de les habilitats
i diferents formes de aprendre, estils i ritmes. La tecnologia és utilitzada tant per a apropar a l'aprenent al món, com el món a l'aprenent. I és que s'ha de tindre en compte que la finalidat de les TIC és que grups d' un interés comú per a aprendre, milloren les experiències d' interacció entre ells per a consolidar l 'aprenentatge i que ho faça amb les TIC com a mitjà de coordinació. Es deuen emprar com a ferramentes en el procés d' ensenyament - aprenentatge per a la conceptualització dels continguts per a l' aprenentatge.




No hay comentarios: